Ons hoor je niet klagen over het weer. Aan dat herfstzonnetje willen we best wel wennen. Maar.. kouder wordt het wel. En laat onze GolfVrouw professional Mette Hageman nou nét met een supertip komen voor golfen als de temperatuur daalt! Wist jij bijvoorbeeld dat je eigenlijk standaard een clubje meer moet kiezen naarmate het kouder wordt? En dat dit, als je vroeger op school bij natuurkunde had opgelet, gewoon is omdat koude lucht zwaarder is dan warme lucht? En dat de bal daardoor minder ver vliegt? Dat ‘clubje meer kiezen’ blijkt dus al te werken als de temperatuur onder de 16°C duikt. Lees meer over Mette’s pro-tip,

Kouder dan 16 °C? Kies een clubje meer

Nu het buiten langzaamaan kouder wordt, is het ook qua clubkeuze tijd om om te schakelen: kies bij elk schot voortaan gewoon een clubje meer. 

Wat buitentemperatuur betreft hebben we tot dusver niet echt te klagen gehad. Er valt nog prima te golfen. Maar golfen in de herfst en winter vraagt alsnog om wat aanpassingsvermogen. Zoals spelen in de regen, of in de wind – hoe doe je dat, zonder al te veel kleerscheuren? 

Deze week vroegen we aan golfprofessional Mette Hageman om een handige tip over golfen-in-niet-zulk-lekker-weer. Want daar hebben we de komende maanden ongetwijfeld wat aan.

Koudere lucht: pas je clubkeuze aan

Golfen in deze tijd van het jaar vraagt inderdaad wat van je vermogen om je aan te passen, stelt Mette. “De lucht is kouder, en dat betekent dat we vanaf nu de knop moet omzetten: kies voortaan een clubje meer. Dus zou je normaal gesproken voor een ijzer-8 gaan, dan pak je nu je ijzer-7. Je kunt dit toepassen op bijna elk schot. Zelfs als het niet waait.”

Alles onder de 16°C

Koudere lucht – clubje meer, check. Maar waarom eigenlijk? Mette: “In koude lucht vliegt een bal gewoon minder ver. En met ‘koud’ bedoel ik temperaturen die min of meer onder de grens van 16°C liggen. Zelfs met de wind in de rug moet je dan niet te enthousiast clubjes afschalen. En: als de temperatuur echt flink daalt, dan kan je ook denken aan 2 clubjes meer. ”  

Koud boven het water

Deze ‘koudere lucht – clubje meer-tip’ is ook een handige om in gedachten te houden als je over het water heen moet. Mette: “Hoe vaak maak je niet mee dat je bal niet, of met moeite, de afstand over het water haalt? We meten de afstand, maar vergeten vervolgens dat de lucht boven water kouder is en dat de bal daarom minder ver vliegt.” 

Zet de komende maanden dus de knop om. Kies gewoon een clubje meer.

Geschreven door Kim Chang voor GolfVrouw